Med je lekáreň, ktorá je vždy po ruke

Med je produktom včely medonosnej, ktorá zbiera na kvetoch nektár, alebo na stromoch medovicu a iné sladké šťavy obsiahnuté v rastlinných orgánoch. Včela nektár obohatí látkami z vlastného tela, pozmení ho vo svojom špeciálnom ústrojenstve a uskladní ho v plástoch, kde neskôr dozrieva na med. Med včelstvu slúži ako potrava pre zimné obdobie. Spracovanie nektáru na med zabezpečujú mladušky (mladé včely) vyliahnuté z plástov 10 - 20 dní.

Nektár obsahuje väčšinou základné cukry. Hroznový cukor glukóza 30-35 %, ovocný cukor fruktóza 35-45 %, ďalej obsahuje podľa pôvodu zdroja určité percento sacharózy až do 12 % v mede agátovom, čistcovom a medovicovom. Ďalej býva zvlášť v medoch medovicových prítomný trojcukor melecytóza, ďalej dextríny zvlášť v medovicovom mede až 12 %.

Vysoký obsah dextrínov v mede nie je na závadu, naopak spomaľuje kryštalizáciu medu a tým zostáva med dlho tekutý. Med kryštalizuje rýchlejšie, ak sa v ňom množstvo glukózy približuje množstvu fruktózy. V jasných nektárových medoch je podstatne viac fruktózy než glukózy, a preto tieto medy ostávajú tekuté. Tmavšie medy, najmä medovicové, rýchlejšie kryštalizujú.

Táto vlastnosť medu závisí aj od obsahu dextrínov a od teploty miestnosti, v ktorej med uskladňujeme. Každý med skôr, či neskôr skryštalizuje, je to známka pravosti, kvality a plnohodnosti.

Ak je med ťažko naberateľný je ho možné dať do teplého kúpeľa ( do 40 stupňou Celzia sa nemení kvalita medu). Zahriatím medu nad 50 stupňov Celzia sa enzýmy ničia a med stráca hodnotné látky, avšak nestáva sa už bezcenným, veď porovnajme si to so zaváraním, kde je oveľa väčšia teplota pri sterilizovaní ovocia a zeleniny. Preto sa nebojme s medom aj variť, piecť alebo sterilizovať, repný cukor telo poškodzuje, med regeneruje!

Vedeli ste, že včely pri spracúvaní repného cukru na zimné zásoby podobné medovým si skrátia život až o polovicu? Stojí ich to veľa námahy na tvorbu enzýmov, ktoré štruktúru repného zložitého cukru rozštiepia na jednoduché cukry glukózu a fruktózu.

Med teda obsahuje jednoduché cukry, ktoré prechádzajú bez akejkoľvek premeny do tenkého čreva na povrch sliznice a tu sú odvádzané do krvných vlásočníc a do srdca. Preto sa med hodí na rýchle posilnenie ťažko pracujúceho človeka, športovca, turistu.

Lyžicou medu sa vyčerpaný človek veľmi rýchlo osvieži. Niektorí športovci užívajú pred súťažou posilňujúci nápoj v zložení 1:1 litra citrónovej alebo pomarančovej šťavy, 20 kávových lyžičiek kondenzovaného mlieka a 25 Dkg medu. Je to neškodný a legálny doping. Med tiež zlepšuje krvný obeh a prekrvenie vencových ciev. Účinok má aj pri ťažkom zaspávaní, stačí lyžica medu pred spaním a telo sa do 10 min upokojí a zaspí.

To, že med obsahuje základné cukry vstrebateľné bez nutnosti enzýmov, je veľmi vhodné pre sladenie kojencom, kde nespôsobuje kvasenie v zažívacom trakte a nerobí plynatosť a bolesti. Doporučuje sa pri onemocnení pečene, hlavne pri vírusovom zápale pečene, zápaloch žlčníka a pri poškodení tkaniva pečene liekmi.

Stopové minerály, hlavne železo a meď sú dôležité pre zvýšenie hemoglobínu v krvi. Prítomnosť fosforu a vápnika pôsobí proti vzniku krivice a horčík pôsobí ukľudňujúcim účinkom, čo všetko doporučuje užívanie v kojeneckej výžive.

Keď poznáme zloženie medu a jeho účinky, môžeme z toho vyvodiť, pri ktorých ochoreniach a stavoch je med vhodný na prevenciu a na liečenie telesných neduhov. Odjakživa sa užíval med pri zápaloch horných ciest dýchacích ako sladidlo pľúcnych čajov alebo samotný s maslom. Čo je pre kojencov v potrave mlieko, to je pre starého človeka v potrave med. 

Prináša vylepšenie črevnej pasáže, pôsobí ukľudňujúcim účinkom a predchádza zhoršovaniu artériosklerózy. Viac pre staršie osoby urobíme, ak im donesieme fľašu dobrého medu, ako veľkú bonboniéru. Ak sa dodáva med organizmu v nadbytku, ukladá sa ako glykogén a vylepšuje činnosť svalov a podporuje činnosť pečene. Ak dodávame v nadbytku rafinovaný cukor, ukladá sa v organizme ako cholesterol, a tým zhoršuje artériosklerózu. Med obsahuje PP faktor, látku, ktorá rozširuje cievy a zosilňuje prívod živín a kyslíka do tkaniva.

Antisklerotický účinok medu nám môže vysvetliť, že včelári, ktorí skutočne med a včelie produkty konzumovali, dožívali sa vysokého veku pri celkovej telesnej a psychickej sviežosti. Pečeň je totiž veľkým laboratóriom organizmu, kde sa krv zbavuje jedovatých splodín trávenia, preto potrebuje byť zdravá, aby celý organizmus bol zdravý.

Pri bolestiach počas prerezávania zúbkov u detí uspejeme podaním lyžičky medu. Med znižuje hladinu fosforu v krvi a tým otupuje vnímanie bolestivých pocitov. Žuvanie odviečkovaných voskových viečok pri vytáčaní medu pôsobí priaznivo na zápaly horných ciest dýchacích a na sennú nádchu.

V poslednom období sa pri spracovaní medu používajú technológie, ktorými sa na začiatku jeho tuhnutia rozbíjajú kryštály a med si zachováva pastovú konzistenciu(pastovanie medu). Mnoho konzumentov medu už nechce iný ako pastovaný med. I maminky prišli na to, že pastový med netečie, netuhne a má výbornú jemnú chuť. Pastový med, ktorý bol spracovaný hneď po vytočení má zachované všetky biologicky aktívne látky. Pastový med uskladnený v chladnej a suchej miestnosti vydrží i niekoľko rokov v nezmenenej kvalite a nestvrdne.

Med u niektorých ľudí môže vyvolať alergiu, osobitne medy, ktoré sú dovážané z Ázie, Argentíny, Afriky, alebo sú neznámeho pôvodu. Najmenej alergické sú medy, ktoré sú dopestované z rastlín miesta človeka, v ktorom sa narodil, resp. býva, pretože organizmus si dlhodobo vytvoril na tieto látky obranyschopnosť. Mnohoročné skúseností ukazujú, že najlepšie je med kupovať od známeho včelára, ktorého kupujúci poznajú. Preferuje sa tzv. - predaj medu z dvora.

Pokiaľ sme odkázaní na kúpu medu v obchode, je dôležite si pozorne prečítať odkiaľ je med dovezený, kto je spracovateľom, o aký druh medu ide, aké konzervačné látky obsahuje a aká je jeho lehota na spotrebu. Kvalitu medu môžeme posúdiť aj vizuálne. Po otvorení aj podľa vône. Slovenské medy svojou kvalitou patria medzi svetovú špičku, majú svoju tradíciu a sú aj vývozným artiklom, najmä do okolitých krajín.

Medzi menej lichotivé poznatky patrí štatistika spotreby medu na jedného obyvateľa na Slovensku, keď priemer za rok je len 0,25 kg. 
Odporúčaná spotreba je minimálne 6,5 kg na osobu. Svojim obsahom a účinkami si to naozaj zaslúži.


 

V mede je množstvo blahodarných látok pre naše zdravie

Med obsahuje jednoduché cukry - fruktózu, glukózu, ale i vyššie cukry(oligosacharidy) - rafinóza, erlóza, sacharóza, panóza, izomaltotrióza, ketóza, glykozylsacharóza, izomaltozylglukóza, izomaltotetróza, izomaltopantóza, maltóza, genciobióza, laktóza, izomaltóza, maltulóza a laminoribióza, ktorých je v mede do 10%.

Bielkoviny - nachádzame v ňom až 13 druhov aminokyselín vrátane esenciálnych, organické a anorganické kyseliny, adrenalín

Enzýmy - medzi najdôležitejšie patria: diastáza, invertáza, amylázy, betaamylázy, kataláza, fosfatáza, dehydráza, oxidáza, peroxidáza, reduktáza, maltáza, inuláza.

Vitamíny - predovšetkým provitamín A, vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B6, B7, B12), C, D, E, H, K, P

Minerálne látky a stopové prvky - vápnik, horčík, fosfor, draslík, sodík, chlór, síra, železo, kremík, mangán, bárium, nikel, striebro, zinok, volfrám, irídium, paládium, molybdén, chróm, kobalt, vanád, arzén, stroncium, titán, platina, jód. Tieto makro a mikro prvky sú zastúpené v organickej forme a preto sú dobre využiteľné organizmom. Ich obsah je v malom množstve ale vo vhodnej kombinácii, preto majú fyziologický význam.

Voľné organické kyseliny - zatiaľ sa v mede podarilo dokázať: kyselinu octovú, citrónovú, vínnu, šťaveľovú, mliečnu, maslovú, valérovú, kôprovú, askorbovú, mravčiu a to v množstve niekoľko desatín percenta.

Ďalej sa tu nachádza cholín, acetylcholín, inhibín - ktorý má rastlinný pôvod a pôsobí antimikrobiálne, antisepticky a bráni rozvoju škodlivých zárodkov. Ničí sa teplom nad 46°C a slnečným žiarením.

Koloidné látky - ochranné látky enzýmov. Chránia ich pred agresívnym prostredím žalúdka.

Tieto látky spolu kladne pôsobia na naše telo, a preto sa med nazýva aj elixír života. Dôkazom toho je dobré zdravie včelárov. Dožívajú sa vyššieho veku, nepoznajú chrípku, väčšie zažívacie a srdcové ťažkosti, žalúdočné vredy, majú vyššiu imunitu.

Med takmer neobsahuje repný cukor. Pri trávení repného cukru sa odčerpáva z tela viac minerálov, hlavne vápnik, v dôsledku čoho sa jedincom konzumujúcim viac cukru kazia zuby a rednú kosti. Naproti tomu fruktóza, glukóza - ovocný a hroznový cukor, ihneď prechádzajú do krvi a sú najrýchlejším prírodným zdrojom energie, pokoja a lepšej nálady.

Pre lepšie využitie niektorých látok si podržte med pod jazykom, aby sa vstrebával už v ústnej dutine. Med pod jazykom okamžite pôsobí utišujúco. Kladne pôsobí v stresových situáciách, po operáciách, v chrípkových obdobiach, pri žalúdočných a črevných problémoch, pri bolestiach hlavy, zubov, má vplyv na lepší spánok.