Lipa - úspešné pestovanie

Lipa (Tilia) je najznámejší strom zaujímavý dlhovekosťou a aromatickými kvetmi s liečivými účinkami. Kedysi sa sadila lipa pri každom narodení dieťaťa. Ich dlhovekosť slúžila ako kronika, strom bol takto prepojený s konkrétnymi spomienkami ľudí. O tých najstarších sa tradovalo mnoho príbehov a udalostí z histórie. Lipa je aj národný strom a od nepamäti symbol Slovanov. 

U nás poznáme 3 základné druhy - Lipa malolistá (Tilia Cordata), Lipa veľkolistá (Tilia platyphyllos) a niečo medzi nimi ako Lipa obyčajná. Zaujímavý je rozdiel v dobe ich kvitnutia. Najskôr kvitne Lipa veľkolistá a až po jej odkvete rozkvitá Lipa malolistá.

Z nevedomosti sa u nás objavuje aj zahraničná okrasná Lipa strieborná (Tilia Tomentosa), ktorá svojím nektárom paralyzuje hmyz, a takto ochrnutý hmyz uhynie pod stromom. Pozor pri užívaní čaju z kvetu lipy striebornej, môže privodiť rôzne zdravotné komplikácie od tráviacich až po oslabenie srdca !!!

Ak takúto lipu objavíte, poraďte sa s odborníkom, či si ju len nezamieňate s bežnou lipou, a je nutná jej likvidácia. Spokojne, ak si nie ste istý, napíšte mi :)

Lipa veľkolistá má červeno-purpurovú farbu konárov. Lipa malolistá má zase oranžovú kôru so šedými škvrnami. 

Lipy pestujem už roky zo semien, ktorými rád zadarmo skrášľujem našu obec. Úžitok z nej majú všetci - ľudia na čaj a príjemný chládok, hmyz pre nektár a peľ, veveričky a vtáctvo zase obľubujú plody.

Pestovania zo semien

Nie je jednoduché nájsť vhodný strom na ktorom aj dozrievajú plody. Ideálne sú stromy, ktoré majú korunu až po zem, lebo v ich tieni sa drží vlhkosť, ktorá je potrebná k stratifikácii semien ukrytých v tvrdom niekedy až 1,2 cm veľkom guľatom oriešku. Ani to, ale ešte nie je predpoklad aj vyklíčenia. Chýba tam teplo a správna vlhkosť. Keď prídeme pod takýto strom, určite nájdeme dostatok semien. Semienka môžeme posadiť hneď do pôdy 1 cm hlboko a od marcu sledovat čo vzíde.

Semená líp patria medzi tzv. preliehavé semená. To znamená, že bez špeciálneho ošetrenia, preležia po výseve jedno vegetačné obdobie a vyklíčia až nasledujúci rok. Pokiaľ chceme, aby vzišli semená líp v nasledujúcom roku, musíme ich zozbierať ešte pred definitívnou zrelosťou t.j. "za zelena", aby látky obmedzujúce klíčenie (inhibítory) v nich ešte neboli. Vhodné obdobie je u nás (150 m.n.m.) začiatkom augusta. Semená treba hneď vysiať asi 1 cm hlboko a na jar spravidla hromadne vyklíčia.

Ak by sme mali takéto rastlinky vo vonkajších podmienkach, treba si dať pozor na slimáky. Rady si s rastlinkami poradia. Lipu môžeme vysadiť a niekde v záhradke ju škôlkovať na slnečnom mieste až potom, ak bude mať aspoň 10 cm. Počas rastu sa budeme snažiť udržiavať len jeden výhonok bez bočných konárikov, čo spôsobí rýchly rast do výšky. Stromčeky netreba priväzovať, lebo na konci zimy nastane zvláštna vec, sadenica sa vzpriami. 

Takto nás lipa za 3 roky prerastie a je vhodná na výsadbu. Výsadba je vhodná začiatkom marca, hneď ako prestane mrznúť. Stromčeku najskôr rýľom asi 20 cm z každej strany presekneme korene a potom začneme jemne páčiť. Nikdy nesmieme ťahať strom nasilu, lebo koreň, ktorý sme nepreťali, dokáže poškodiť kôru až k nadzemnej časti. Takáto rana potom môže spôsobiť, že sa stromček neujme.

Keď máme stromček vybraný, korene zakrátime po zdravé nerozstrapkané drevo a namočíme ich do vody aspoň na polhodinu, ak bolo suchšie, ideálne na celý deň. Potom korene namočíme do riedkeho blata, čím strom po vysadení okamžite vie čerpať vlhkosť z nového prostredia a lepšie znáša presadenie. Nesmieme zabudnúť stromček, aspoň raz za 2 týždne poliať cca 5-10 l vody. Najvhodnejšie je po výsadbe zakryť zem senom alebo slamou, či okolitou trávou cca 10 cm, čím sa udrží vlhkosť a strom netreba tak často polievať. Súčasne, ani burina pod takýmto mulčom nebude rásť. Dôležité je ochrániť stromček pred koscami s vyžínačkami, ktoré vedia vážne poškodiť mladú kôru stromu. Stačí rúra na odvodnenie cca 8-10 cm široká a 20 cm vysoká. Pri výsadbe zohľadňujeme budúci vzrast stromčekov. Nesadíme ich pod elektrické vedenia, aby sa neskôr krásne stromy nemuseli zrezať. Miesto vyberáme po dohode cez miestny obecný úrad.

Stromčeky rýchlo rastú, raz ročne im striháme výrastky na kmeni, prípadne výhony zo spodku. Koruna sa nezakracuje, len presvetľuje, teda nechávame len cca 6 konárov a 1 stredník. Všetky dovnútra a dole rastúce výhony odstránime úplne. Korunka má mať tvar kúžeľa. Takýto rez robíme len pre tvarovanie, keď už vytvárame korunku. Neskôr, keď už nedočiahneme konáre, necháme ich tak. Strom si poradí :)

Na tejto fotke sú stromčeky štíhle, lebo sa musí popri ceste dodržať viditeľnosť pre bezpečnosť. Pri tvarovaní treba myslieť na to, aby sa neskôr nemuseli píliť veľké konáre.

Pri výsadbe dodržujeme dostatočný rozostup stromov. Pre krásnu korunu si stromy nesmú tieniť. Ideálne je, aby stromy boli od seba minimálne 8 - 10 m.

V mestských parkoch a nádvoriach sa objavujú zo dňa na deň pekné stromy s korunkou. Žiadna veda, lipy sa dajú pestovať aj v kontajneroch, ak sa im presne vypočíta spotreba živín. Takto pestovaný strom len čaká na svojho majiteľa s výsadbou prakticky počas celej jari a jesene.

 

Vždy sa poteším, keď po ceste niekam, zahliadnem novú výsadbu líp. Veľké stromy tiež raz boli malé. Ponúkam Vám jednoduchý návod, aby ste si aj Vy mohli vypestovať krásnu rodinnú lipu. Poteším sa, ak budete mať záujem dozvedieť sa viac. Pestovanie stromov je jedno z mojich ďalších hobby ;)

Ďalší úžasný strom je: Včelí strom Sofora japonská (Sophora japonica), článok klik tu :>

Vďaka za pozornosť.

Ing. Lukáš Kaplán 0949657019