Sušené cesnakové plátky - Cesnak Mojmír

6.2.2023 - Záznam rozhovoru s Lukášom Kaplánom v Rádiu Regina - Západ o pestovaní cesnaku v slame. Ďakujem Tatiana Šušková. Klik tu >>

Ponúkam nasušený na plátky(lupienky) nakrájaný vlastný zdravý domáci slovenský cesnak jesenný nepaličiak odrody Mojmír vypestovaný pod slamou v záhrade bez chémie. Veľa ručnej práce.

Prečo sú zdravšie? Preto, že žijú v živej pôde s miliardami organizmov, ktoré zabezpečujú optimálnu výživu svojimi výlučkami, čím dodávajú rastline veľa zdraviu prospešných látok ktoré cesnaky pestované na holej zemi(nezamulčované, podľa vzoru lesa) s umelými hnojivami nemajú. Stačí si uvedomiť, že aj my nedokážeme využiť živiny zo stravy svojimi kyselinami, ale potrebujeme črevnú mikroflóru- baktérie, laktobacily, a iné, ktoré nás živia, tým čo vylúčia alebo čo spracujú. Takto sa získava prirodzená imunita, že prijimeme obranyschopné látky rastlín zo živej symbiozy rastlín a pôdnej geodermy. Konečne takto rastliny  netrpia chorobami a sú zdravé. Takže sme konečne zdraví aj my,  nepotrebujeme žiadne vitamíny a ani vírusy nás už tak ohrozovať  nebudú. A naše zdravie sa prejavuje vo vitálnosti, pozornosti, výkone a aj inteligencii či myslení. Toto chceme zabezpečiť našim rodinám a dopriať aj Vám. Takže hoci to znamená s pôdou nehýbať, o to viac ju treba udržovať vlhkú, s mulčom a  neustále živými koreňmi rastlín, ktoré zabezpečia obohatenie pôdy o živiny pre ďalšiu úrodu a v tom je práca aj financie.

Chuť je príjemne ostrá štipľavá, ušľachtilá a aromatická. Cena je 2€ / zip sáčok / 45g alebo 14 € / 300 g / 720 ml  čo predstavuje cca 1 kg čerstvé cesnaku. Pri správnom skladovaní v suchu, prípadne v mrazničke takto vydrží aj 3 roky. Na požiadanie môžem zomlieť. Najlepšie osobný odber, ale viem aj poslať poštou na dobierku. Som z okresu Senec, Bratislavský kraj obec Čataj.
0949 657 019 Ing. Lukáš Kaplán

Účinky - Cesnak má vysokú koncentráciu zlúčenín obsahujúcich síru. Tiosulfináty, ktoré obsahujú alicín, sú hlavnými aktívnymi zložkami cesnaku. Obsahuje tiež: vysoké hladiny saponínov, fosforu, draslíka, síry a zinku, má vysoký obsah vitamínov A, B1, B2 a C, mierne hladiny selénu nízke hladiny vápnika, horčíka, sodíka, železa, mangánu a B-komplexu. Pri metabolizme alicínu vznikajú rozličné účinné látky proti mnohým chorobám. Alicín ničí baktérie a huby, kvasinky, parazity a vírusy. Alicín a zlúčeniny obsahujúce síru v cesnaku inhibujú produkciu DNA, RNA a proteínov v mikróboch, znižuje hladinu cholesterolu a tukov v krvi. Ajoén a sulfidy, ktoré vznikajú z alicínu, sú veľmi účinné proti zrážaniu krvi, predlžujú dobu zrážania a podporujú prekrvenie organizmu. Cesnak sa používa ako prírodné liečivo pri hemoroidoch, reumatických ochoreniach, astme, lieči poruchy trávenia. Má protibakteriálne účinky, napomáha vykašliavaniu pri ochorení horných dýchacích ciest.
Cesnakom na imulitu
- Cesnak stimuluje biele krvinky (lymfocyty, makrofágy, monocyty a neutrofily) zvyšovaním glutatiónu. Biele krvinky sú imunitné bunky, ktoré poskytujú ochranu proti infekciám, zatiaľ čo glutatión je antioxidant, ktorý chráni imunitné bunky pred voľnými radikálmi. Cesnak znižuje závažnosť prechladnutia a chrípky zvýšením počtu imunitných buniek a posilnením imunitného systému. Cesnak zvyšuje aktivitu imunitných buniek a zároveň znižuje zápalové proteíny (cytokíny). Cesnak je známy tým, že stimuluje pôsobenie T-lymfocytov a makrofágov, podporuje hladiny interleukínu-1 a podporuje prirodzené zabíjanie buniek. Silná aktivita týchto kľúčových buniek podporuje zdravú funkciu imunitného systému a posilňuje obranyschopnosť tela. Ochorenie srdca je spojené s vysokým cholesterolom, vysokým krvným tlakom, zvýšenou agregáciou krvných doštičiek a stuhnutím krvných ciev. Krvné doštičky zastavujú krvácanie zrážaním krvných ciev. Avšak agregácia krvných doštičiek tiež vedie k vzniku krvných zrazenín, čo zvyšuje riziko srdcových ochorení. Cesnak znižuje hladinu cholesterolu, znižuje krvný tlak, lieči ztvrdnuté cievy a zabraňuje zhlukovaniu krvných doštičiek u pacientov so srdcovým ochorením.

Čerstvý cesnak znižuje rast kandidózy, najčastejší typ kvasinkových infekcií. Alicín v cesnaku inhibuje rast kandidov tým, že ničí tuky prítomné vo vonkajšom povrchu kvasiniek.

Cesnak znižuje rezistenciu na inzulín, hladinu cukru v krvi a hladinu cholesterolu u pacientov s diabetomÚčinné látky cesnaku zmierňujú a liečia poruchy trávenia ako nadúvanie, črevné problémy, črevné kŕče i zápchu. Ničí tiež škodlivé črevné baktérie, parazity i huby.

Cesnak zabraňuje poškodeniu mozgu spôsobenému starnutím a chorobami mozgu - Voľné radikály sú vysoko nestabilné molekuly, ktoré vznikajú pri použití kyslíka v tele na výrobu energie. Telesné antioxidanty inhibujú voľné radikály stabilizáciou molekúl. Bez dostatočných antioxidantov spôsobujú voľné radikály bunkové poškodenie v tele. S-allylcysteín je antioxidant nachádzajúci sa v cesnaku, ktorý chráni pred poškodením mozgu v štúdii bunkového modelu. S-allylcysteín aktivuje antioxidačné enzýmy v mozgu (hipokampus), ktoré znižujú voľné radikály zabraňujúce poškodeniu. Cesnak zvyšuje mozgový serotonín, neurotransmiter, ktorý zvyšuje kognitívnu výkonnosť zvýšením rastu neurónov.

Vlastný zdraví domáci slovenský cesnak jesenný nepaličiak odrody Mojmír vypestovaný pod slamou v záhrade bez chémie. Vyberaný po dozretí-zoschnutí, čo je podstatné pre dlhodobú skladovateľnosť. Chuť je príjemne ostrá štipľavá, ušľachtilá a aromatická. 

6.2.2023 - Záznam rozhovoru s Lukášom Kaplánom v Rádiu Regina - Západ o pestovaní cesnaku v slame. Ďakujem Tatiana Šušková. Klik tu >>